Joc de Daus

En aquesta sessió tenim  un convidat força especial: Mila von Choviak. Aquesta vegada la persona convidada no és un saxofonista però sí que és algú lligat a la música improvisada, l’art performatiu, a la música clàssica, al teatre i a no sé quantes arts més. Llicenciat en composició, actor i coach de processos creatius en Mila i jo ens varem conèixer a la Always Drinking Marching Band sobre l’any 2010 on va entrar a treballar de clown frontman. Després de diverses gires per europa vaig descobrir que no era només un clown: també era un músic que l’any 2004 ja havia guanyat el premi Internacional de música electroacústica SGAE 2004 (amb el nom de Fernando Jobke). 

La casualitat (i una separació que el va obligar a buscar pis de forma immediata) va portar a que ens convertíssim en companys de pis a la vora de dos anys, a compartir l’afició pels whiskys fumats i single malt i també escenari en diverses ocasions col·laborant en la formació d’improvisació lliure MIS (Moviment d’Insurrecció Sonora) ja que en Mila fa anys que està explorant les possibilitats de la veu en diversos contexts.

En la vida, com en la improvisació, també hi té un paper molt important l’atzar. Per aquest motiu, en la proposta d’en Mila, alhora que les partitures gràfiques com a element de llenguatge, també hi juga un paper estructural l’atzar, i l’eina perquè es mostri, els daus. Si bé ja sabem que amb l’atzar hem d’estar preparats per entomar-lo i aprofitar el que aquest ens proposa.

Per això la sessió començà amb un petit tast del meravellós i aromàtic Glenmorangie “La Santa”  i un llançament de daus per donar sortida al primer enregistrament.

La sessió atzarosa

El procés (tal com explica Mila) neix de la idea de fer alguna cosa amb l’aleatorietat, que no és una decisió intel·lectual de gran volada sinó que respon a la mandra de prendre decisions. Els daus prenien les decisions sobre els sis comportaments que s’aplicaven tant a la veu com al saxo (imitació, sincronia, reexposició…) En alguns casos, com en la imatge de més amunt, responia a una partitura gràfica amb símbols prèviament pactats que els daus anaven decidint la seva execució o no.

Magic D session · sis petites càpsules

I aquí us deixem amb les sis impros que van decidir gravar amb un parell de càmeres reforçant l’aspecte performatiu de la sessió.

Participants

Mila von Chobiak, idea, proposta musical, partitures gràfiques, daus, megàfon i veu.

Lluís Vallès, saxos tenor i baríton, enregistrament i edició d’àudio i vídeo, veu i un parell de “xupitos” de whisky.

Material utilitzat

Micròfons Audiotechnica AT2035 i RODE NT2A, targeta Alesis Multimix8 USB2.0, dues càmeres d’acció xineses de marca desconeguda i dos gots de xupito de l’últim tast de whisky.

Aviat nous vídeos d’aquesta sessió…